Kweek je eigen avocadoboom

Heb je er al eens aan gedacht om van je avocadopit een avocadoboom te kweken? Om je huis of tuin op te fleuren hoef je helemaal geen dure planten of boompjes te kopen. Het is veel leuker en goedkoper om je eigen planten en bomen te kweken. 

 

Wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt is een glas, tandenstokers of satéprikkers, een avocado en geduld.

 

Stappenplan avocadoboom kweken

 • Snijd de avocado in tweeën en haal de pit eruit,
 • Spoel de pit goed af. Zorg er tijdens het afspoelen voor dat er geen vruchtvlees meer op de pit zit, anders gaat het rotten.
 • Steek de vier tandenstokers of satéprikkers door het dikste gedeelte (meestal het midden) en balanceer de pit met tandenstokers op de rand van het glas. Het puntige gedeelte staat hierbij naar boven gericht.
 • Vul het glas (vaas mag natuurlijk ook) met water todat zo'n 2 cm van de onderkant zich in het water bevindt. 
 • Plaats het glas op een zonnige warme plek.

 

Verzorging en ontkiemen

 • avocadopitVervers om de dag het water en zorg er altijd voor dat de avocadopit het water raakt.
 • In de eerste weken doet de pit vrij weinig, maar na zo'n 2-4 weken kun je uit de (inmiddels deels gespleten) pit al een klein topje ontdekken. Let op: uit eigen ervaring weten we dat het soms ook 2 maanden kan duren. Niet te snel opgeven dus!
 • Enkele dagen later zullen er aan de onderkant worteltjes komen.
 • Zodra de worteltjes 5-10 cm lang zijn kun je de pit overzetten naar een pot.


 

Overpotten

 • Nu kun je de pit overzetten naar een pot met potgrond. Na ongeveer drie maanden zul je zien dat hij echt begint te groeien.
 • Zorg ervoor dat de pot een doorsnede van ongeveer 15 cm heeft: avocado’s hebben ruimte nodig.
 • De pit moet ongeveer voor de helft uit de aarde steken en zorg vooral ook dat er goede vochthoudende grond in de pot zit.
 • Zodra het boompje groeit en de stam dikker wordt kun je hem overzetten in vaste grond.
 • Zorg ervoor dat hij in de winter goed beschermd wordt tegen de kou, ze kunnen slecht tegen vorst.
 • Vanaf dit moment duurt het eventjes, maar na ongeveer 5 jaar goede verzorging zullen er steeds meer vruchtjes groeien en na 7 jaar kun je met een beetje geluk echt de vruchten van de boom plukken.

 

Tip: de avocado is een tropische plant en mag daarmee een groot deel van het jaar niet naar buiten, maar kan wel als kamerplant in huis worden gehouden. 


avocadotree

 
Lees ook - Kweek je eigen ananasplant

 

Bronnen: thehungrymouse.com  gardenweb.com stliving.com

 

Reacties:

avatar

boomgaard3 , 18 nov. 2016 12:04:10

van de zomer wilde ik dit proberen, helaas sneed mijn vriend de pit door. ik toch eigenwijs en beide stukken in het geheel in kweekgrond gestopt... en weken buiten gestaan (drie keer er uitgehaald omdat ik dacht dat tie het toch niet deed elke keer weer besloot ik hem nog een kans te geven) en hij is zowaar uit gekomen, staat nu binnen te stralen. er zijn dus meerder manieren of dikke toeval
avatar

Rens925 , 24 jul. 2017 15:20:39

Hallo. Ik heb een advocadopit uitgeprobeerd om te laten wortelen.dit is gelukt ik heb 3 mooie wortels.er komt nu aan de zijkant iets omhoog ,wat opneen stekje lijkt.is het nu tijd om hem in aarde te doen.en welke grond is hier het beste voor?
avatar

RedactieTuinen.nl , 24 aug. 2017 09:16:30

Hoi Rens, wat super dat het is gelukt om je pit te laten wortelen! Het klinkt inderdaad alsof de pit nu wel in de aarde mag. Qua potgrond is de avocado niet zo moeilijk, een universele (biologische) potgrond is vaak al prima. Die hebben vaak een PH-waarde rond de 6. Veel plezier met je avocadoplant! Groetjes, Tuinen.nl
avatar

Gerard2 , 15 okt. 2017 10:38:56

Avocado laten wortelen is doodeenvoudig! Helemaal geen gedoe met prikkertjes en glaasjes water. Ik gooi de pitten van de avocado gewoon in mijn composthoop samen met ander keukenafval en zie wat er gebeurt: overal avocadoplantjes. Die zet ik dan in een grote pot met tuinaarde in de warmte en met de voet van de pot in een schotel met wat water. De boompjes groeien als kool!
avatar

c-arlijn-b , 20 mei 2018 19:17:30

Goede avond ik had even een vraag aan de advocado boom kenners. Sinds vorig jaar heb ik uit een pit een plant gekweekt en is nu rond de meter hoog heeft twee zijtakken gekregen. Net over gepoot in grote pot waar hij voorlopig in vooruit kan. Ik heb hem nog nooit gesnoeid maar lees nu toch op enkele sites dat dit eigenlijk wel moet waardoor hij mooier vol word. Mijn vraag is wat moet ik precies snoeien echt alleen het topje of ook de Zijtakken of moet ik nog wachten met snoeien wanneer ik de boom op goede hoogte vind?
avatar

Lijn , 12 jun. 2018 11:55:55

Het is me gelukt om de pit te laten ontkiemen. Heb de pit ongeveer 2 weken geleden uit het water gehaald en in een pot met moestuingrond gezet. Nu is het wachten tot hij ook in de hoogte gaat groeien.
avatar

Mami-anne , 3 sep. 2018 18:23:06

Hallo ik heb 3 advocado planten staan. Alleen heb ik ze nu in de woonkamer gezet om er natuurlijk van te genieten. Nu komt het, er komt alleen weinig zon licht op de plekken waar ze staan