Wijn maken met druiven uit eigen tuin

Hoe maak je wijn van je eigen druiven uit de tuin? Volg het stappenplan en proost binnenkort met een glaasje zelfgemaakte wijn!
 

Grote trossen kweken

Al jaren maak ik zelf wijn en ondanks dat het een weinig zonnig zomer is geweest, zijn de druiven door al die regen van de afgelopen weken, best groot geworden. Van de vier druivenstokken oogsten wij vijf grote emmers glorie van Boskoop. Mooie zoete druiven waar ik weinig aan doe. Er zijn mensen die de druiven krenten. Ze nemen dus de kleine druifjes weg om de anderen groot te laten worden. Ik niet! Laat maar gewoon zijn gang gaan en elk jaar blijkt weer dat het toch weer een goede keus is geweest om niet te krenten want de trossen zijn groot en zwaar.
 

Wijn maken met druiven uit eigen tuin
 

Stap 1

Verwijder de druiven van de steeltjes en spoel gelijk de appeldieven (oorwormen) die graag tussen de druiven zitten netjes weg.
 

Stap 2

Kneed in een emmer de handel lekker fijn. Dat hoeft overigens niet met de blote voeten hoor. Kneed gewoon de druiven flink fijn met de handen, dat werkt ook prima.
 

Stap 3

Pak een (oud) stuk vitrage bij de hand en vang hiermee het sap op in grote emmers.
 

Stap 4

Giet het opgevangen druivensap op in de glazen stolpen en voeg aan iedere stolp een schepje voedingszout toe. Dit helpt het gistproces opstarten. Zet de watersloten erop, want als er fruitvliegjes in onze most komen dan wordt het azijn. Daar doen we het uiteraard niet voor! Zet daarna de stolpen weg op een warm plekje.
 

Stap 5

Na zo'n twee dagen begint het sap in de stolpen met gisten. "Blup, blup", doet het waterslot, zeker wel 25 blupjes per minuut, dus het gist prima. De gist zet de suikers om in alcohol en na een week of 6 wordt alles rustiger en helder in de fles.
 

Stap 6

Schenk na deze 6 weken de helder geworden wijn over met een heveltje in een nieuwe stolp. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk droesem meekomt van de bodem.
 

Stap 7

Laat de nieuwe stolp nog zo'n 4 tot 6 weken staan. Nu mag de wijn op de fles. Een lichtzoete wijn met een frisse smaak is het resultaat. Proost! 

 

Peter Over de redacteur:

Peter de Mooij is een echt natuurmens en vervent kanariekweker, imker en wijnmaker van eigen druiven. In 2010 schreef hij over zijn belevenissen in het blog Landleven op Tuinen.nl.
 


Bron: Peter de Mooij


Copyright: Beeld - Foto 1: Shutterstock

Reacties:

avatar

Saskia1968 , 22 aug. 2016 11:32:11

Dus ik heb eigenlijk niet meer nodig dan twee flessen met waterstof,overhevelingsslangetje en een beetje gistingszout? En druiven natuurlijk Al die andere zooi die in de startpaketten zitten niet nodig ?
avatar

RedactieTuinen.nl , 29 aug. 2016 08:06:45

Hoi Saskia, om wijn te maken volgens het recept van onze oud-blogger Peter heb je inderdaad alleen deze ingrediënten nodig. Groetjes, Tuinen.nl
avatar

Joce , 16 jul. 2017 12:47:06

waar koop ik de glazen stolpen gr joce
avatar

lies , 15 aug. 2017 11:33:21

goedemiddag, is apart gist toevoegen niet nodig? en suiker ook niet? vr.gr. Lies.
avatar

RedactieTuinen.nl , 24 aug. 2017 08:33:45

Hoi Joyce, wij raden aan om te Googlen op de term: Gistingsfles. Dan krijg je meerdere resultaten met stolpen in allerlei soorten en maten! En vergeet vooral niet om ook een waterslot aan te schaffen. Groetjes, Tuinen.nl
avatar

RedactieTuinen.nl , 24 aug. 2017 08:43:38

Hoi Lies, om wijn te maken volgens het recept van Peter heb je echt alleen de in het artikel genoemde ingrediënten nodig. Het toevoegen van suiker zorgt voor een hoger alcoholpercentage. WIl je het iets professioneler aanpakken en zeker zijn dat je op een alcoholpercentage van 10 à 12% uitkomt, dan dien je eerst het suikergehalte te meten uit de most. Afhankelijk van de uitslag van het suikergehalte voeg je dan extra suiker toe. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Groetjes, Tuinen.nl
avatar

monpazier , 1 sep. 2017 14:13:04

beste kan dit ook met rode druiven grt dre
avatar

Helpdesk , 14 sep. 2017 09:49:27

Dus na 6 weken overhevelen in een nieuwe stolp, deze geheel afsluiten en no 6 weken in flessen met een kurk? Bewaar ik deze dan liggend?
avatar

Helpdesk , 14 sep. 2017 09:52:11

Dus na 6 weken overhevelen in een nieuwe stolp, deze geheel afsluiten en no 6 weken in flessen met een kurk? Bewaar ik deze dan liggend?
avatar

marjo , 14 sep. 2017 11:01:33

Hoe zit het met Sulfiet? Ik heb zo'n 20 kilo druiven en wil graag wijn maken maar al die rommel zoals Sulfiet en zo staat we erg tegen Kan ik mijn flessen ook gewoon schoonmaken met Kokend water?
avatar

Christiana , 18 sep. 2017 11:28:31

Kan dit recept ook met blauwe druifjes?
avatar

Marcelius1 , 3 okt. 2017 22:51:52

Vind het leuk hoe Peter de wijn maakt. Wijn maken is niet moeilijk, ik doe het al 17 jaar en het lukt bijna altijd. Sulfiet gebruik ik niet (in het begin alleen als schoonmaakmiddel). Om het apparatuur schoon te maken gebruik ik soda uit de supermarkt. (wijn)Gist kan je toevoegen maar hoeft niet als je maar zorgt dat er geen fruitvliegen bijkomen als het bijna uitgegist is.Op fruit zit vaak wilde gistsoorten. Deze gist zorgt wel voor een uiteindelijk lagere alcoholpercentage (4-9%). Ik bewaar mijn wijnen liggend, anders droogt de kurk uit, maar gebruik nu vooral wijnflessen (herbruik) met een schroefdop, stuk makkelijker. Sulfiet word vaak gebruikt om de gisting voortijdig te stoppen en nagisting tegen te gaan. Soms gebeurt het dat de wijn spontaan weer gaat gisten, zelf vind ik dit totaal niet erg, heb je een soort cider.
avatar

Martin , 4 okt. 2017 13:11:21

De wijn in mijn stolp staat lekker te gisten. Wat doe ik met de smurrie met CO2 belletjes die zich bovenop de wijn vormt? Doorvoeren als het de stolp dreigt uit te komen of verwijderen?
avatar

Martin , 4 okt. 2017 13:11:53

De wijn in mijn stolp staat lekker te gisten. Wat doe ik met de smurrie met CO2 belletjes die zich bovenop de wijn vormt? Doorroeren als het de stolp dreigt uit te komen of verwijderen?
avatar

Marcelius1 , 4 okt. 2017 15:05:11

Het beste is het te verwijderen. De eerst gisting is het heftigst, als je hem te vol doet, komt die smurrie door het waterslot eruit. Doorroeren heeft geen zin, komt het later weer boven drijven
avatar

Marcel , 22 okt. 2017 10:24:41

Ik lees met plezier de instructies en heb de stolpen reeds aangeschaft. Nou vraag ik mij af of ik de druiven ook kan uitkoken en dan dat sap gebruiken voor de wijn ipv het uitknijpen van de druiven.
avatar

Jdmpsn1958 , 1 nov. 2017 22:27:22

Onze rode wijn gist 2 weken daarna overgeheveld in nieuwe schone flessen (3x 5 liter) nu na 4 weken gisten mooi rood en helder, prikkeld de wijn of (co2) is dit normaal of is er iets mis mee?we moeten ze weer hevelen maar willen graag een zoete wijn, hoe zetten we de gisting stil? Want hoe langer ze gist hoe droger ze wordt las ik?
avatar

Jdmpsn1958 , 1 nov. 2017 22:27:44

Onze rode wijn gist 2 weken daarna overgeheveld in nieuwe schone flessen (3x 5 liter) nu na 4 weken gisten mooi rood en helder, prikkeld de wijn of (co2) is dit normaal of is er iets mis mee?we moeten ze weer hevelen maar willen graag een zoete wijn, hoe zetten we de gisting stil? Want hoe langer ze gist hoe droger ze wordt las ik?
avatar

Wouter , 9 apr. 2018 08:46:54

Mooi zo'n eenvoudig stappenplan! Wijn maken is helemaal niet zo moeilijk als gedacht. Voor de mensen die nog meer informatie over wijn maken willen lezen, is de volgende website een aanrader! https://druivenwijnmaken.nl
avatar

Wijchen8608 , 11 mei 2018 20:00:52

Wat heb ik precies nodig om op een eenvoudige manier wijn te maken en waar is dat te koop.